Abonneer je gratis op Techzine!

Google-topman Eric Schmidt zal in september als getuige verschijnen voor de senaat. Hij dient antwoorden te geven op vragen rondom de antitrustzaak die tegen het bedrijf loopt.

Dat meldt de Wallstreet Journal vandaag. Google was zeer terughoudend om Eric Schmidt, Larry Page of een andere Google-topman voor de senaat te laten verschijnen terwijl het bedrijf onderwerp van onderzoek is, maar de senatoren waarschuwden Google vorige maand dat zij gebruik konden maken van hun bevoegdheid om iemand te dagvaarden om voor de Senaat te verschijnen. Daarop besloot Google eieren voor zijn geld te kiezen en Schmidt naar de senaatscommissie te sturen om verantwoording te geven over de bedrijfsvoering van Google.

Senator Herb Kohl zegt blij te zijn met de komst van Schmidt. "Dit zal ons in staat stellen om een werkelijk informatief en grondig openbaar verhoor te houden", aldus de senator.

Op 10 juni ontving Google een brief van de senaatsommissie waarin ze vroeg om een bestuurslid naar de hoofdstad te sturen zodat deze antwoord zou kunnen geven op vragen van de commissie. "We zouden het enorm waarderen als we dit op basis van overeenstemming zouden kunnen afspreken in plaats van formele procedures in werking te stellen", zo waarschuwden de senatoren in de brief. Google geeft nu dus vrijwillig gehoor aan het verzoek van de senatoren.

Een exacte datum voor het verhoor is nog niet vastgesteld, maar dit zal ergens in september plaatsvinden.

Google is zowel in Europa als in de Verenigde Staten onderwerp van een antitrustonderzoek. Google zou via zijn zoekmachine zijn eigen diensten voortrekken tegenover de concurrentie. Hierdoor zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie. Schmidt mag in september tekst en uitleg geven voor de senaatscommissie die met dit onderzoek belast is.

Op dit moment lopen er nog twee strafrechtelijke onderzoeken naar de bedrijfsvoering van Google. Het Amerikaanse openbaar ministerie verricht momenteel onderzoek om te kijken of Google bewust zaken deed met ondeugdelijke apotheken. Daarnaast kijkt het OM of de aankoop van het online advertentiebedrijf Admeld volgens de regels is gebeurd.