Abonneer je gratis op Techzine!

De Australische rechter heeft Samsung in het gelijk gesteld. Het Zuid-Koreaanse telecombedrijf krijgt inzage in de broncode van de firmware van de iPhone 4S. Daarnaast moet Apple bepaalde informatie ter beschikking stellen over de afspraken die het bedrijf heeft gemaakt met regionale providers.

De uitspraak van de rechter zal als een onaangename verrassing komen voor Apple. Twee weken geleden stapte Samsung naar de rechtbank in Australië om inzage te eisen in de broncode van de iPhone 4S firmware. Daarnaast diende het Zuid-Koreaanse bedrijf een verzoek in voor het vrijgeven van vertrouwelijke afspraken tussen Apple en Australische telecomproviders.

Samsung voelde zich genoodzaakt om de stap naar de rechtszaal te maken. Volgens het telecombedrijf maakt Apple zich schuldig aan patentinbreuk van drie patenten die betrekking hebben op draadloze 3G-verbindingen. Om deze beschuldiging te onderbouwen eiste Samsung inzage in de broncode van de software van de onlangs gelanceerde iPhone 4S.

De Australische rechtbank heeft Samsung in het gelijk gesteld. Apple zal gehoor moeten geven aan de uitspraak van de rechter en de broncode ter inzage afstaan aan Samsung. Als daaruit blijkt dat Apple gebruikt maakt van bepaalde patenten zonder daarvoor licentiekosten te betalen, kan het Amerikaanse elektronicabedrijf een forse compensatie-eis van Samsung tegemoet zien. Daarnaast kan de bewijsvoering uit deze rechtszaak als jurisprudentie gebruikt worden in andere rechtszaken, wat nog meer onkosten voor Apple met zich meebrengt.

Naast inzage in de broncode krijgt Samsung eveneens toegang tot bepaalde informatie over de afspraken die Apple met regionale Australische telecomproviders heeft gemaakt. De advocaten van Apple betoogden dat deze informatie uiterst vertrouwelijk is en bovendien niet relevant voor deze rechtszaak. De rechter besloot dat Apple niet alle informatie hoeft prijs te geven aan Samsung: bepaalde contractvoorwaarden moet het bedrijf wel overhandigen aan Samsung.

De rechtszaak zal zich later vandaag voortzetten.