Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil zich in de rechtszaal verweren tegen de beschuldiging van illegale prijsafspraken voor e-books. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het ministerie van Justitie geen geldige zaak heeft.

Dat zei Apple’s advocaat Daniel Floyd gisteren tijdens de eerste hoorzitting in de rechtszaak die het ministerie van Justitie heeft aangespannen tegen het technologiebedrijf. Apple en vijf uitgeverijen worden beschuldigd van het maken van illegale prijsafspraken voor e-books. Door de dominante positie van Apple op de digitale boekenmarkt worden concurrenten volgens het ministerie ernstig benadeeld. De afspraken zouden al in 2010 zijn gemaakt, rond de periode dat Apple de eerste iPad en iBooks lanceerde.

Apple verdedigde zich aanvankelijk door te stellen dat het enkel het monopolie van Amazon op de e-bookmarkt wilde doorbreken. Een woordvoerster van Apple liet weten dat het bedrijf nooit illegale prijsafspraken heeft gemaakt met uitgeverijen van digitale boeken. De prijsgeving is vergelijkbaar met Apple’s App Store, aldus de zegsvrouw.

Deze verdediging is voor Apple onvoldoende. Het technologiebedrijf wil zich publiekelijk verdedigen tegen deze beschuldigingen. De advocaat van Apple liet gisteren tijdens de eerste hoorzitting weten dat het ministerie van Justitie geen zaak heeft tegen zijn cliënt en dat Apple dit via een rechtszaak wil vaststellen.

Van de vijf uitgeverijen die beschuldigd worden van illegale prijsafspraken hebben er twee toegezegd een schikking te willen treffen. Hachette en HarperCollins zijn overeengekomen gezamenlijk een bedrag van 51 miljoen dollar te betalen voor consumenten die e-books hebben gekocht. Simon & Schuster onderhandelt nog of het zich bij het schikkingsvoorstel zal aansluiten of niet.

Ook de Europese Commissie verricht momenteel onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing door Apple en de vijf uitgeverijen. De Commissie zegt dat het een schikkingsvoorstel heeft ontvangen van Apple en vier uitgeverijen. Over de inhoud van het schikkingsvoorstel wilde de Commissie niets kwijt.