Abonneer je gratis op Techzine!

Omdat Apple diverse technologische hoogstandjes maakt, is het vanzelfsprekend dat de beveiliging in dit bedrijf zeer streng is. Apple heeft nu een nieuwe manier bedacht om spionage tegen te gaan: het gaat een cafetaria bouwen waar enkel Apple-medewerkers welkom zijn.

Het klinkt misschien als het plot van een slechte B-film uit Hollywood: het stelen van de technologische geheimen van je concurrent om hem te verslaan in zijn eigen spel. Dit is echter niet het scenario van een aanstaande film, maar keiharde realiteit voor Apple. Medewerkers van Apple zijn altijd gewaarschuwd dat ze op hun woorden moeten letten, omdat de concurrent zou kunnen meeluisteren. Misschien is het paranoia, misschien ook niet, maar Apple heeft voor dat doel het plan gemaakt om een cafetaria te bouwen waar enkel medewerkers van Apple welkom zijn.

Op deze manier wil Apple tegengaan dat concurrenten ongemerkt hun medewerkers naar Cupertino kunnen sturen om de laatste bedrijfsgeheimen en plannen te ontfutselen. Het is immers denkbaar dat deze spionnen de opdracht hebben gekregen om hooggeplaatste Apple-medewerkers te volgen en al hun gesprekken te documenteren. Als zij in een restaurantje gaan zitten om hun projecten of bedrijfsstrategie te bespreken, dan kunnen ‘toevallige’ bezoekers al hun gespreksstof opnemen. Onder het mom better to be safe than sorry heeft Apple besloten om een eigen cafetaria te bouwen.

"We willen een zekere mate van veiligheid bieden zodat onze medewerkers vrijuit kunnen praten over hun bedrijfsplannen, hun onderzoek of project waarmee ze bezig zijn zonder het risico te lopen dat ze afgeluisterd te worden. Dat is vandaag de dag een groot risico, omdat we meer dan genoeg concurrenten hebben hier in Cupertino die zich in hetzelfde vaarwater begeven als Apple", aldus Dan Whisenhunt, Apple’s topman op de onroerendgoedafdeling.

Het stadsbestuur van Cupertino heeft al ingestemd met de bouw van de cafetaria. Apple krijgt voor dit complex een oppervlakte van ongeveer 2000 vierkante meter tot haar beschikking. De cafetaria is van een eetgelegenheid voorzien, maar tevens van vergaderruimtes, loungeplekken, een binnenplaats en een eigen parkeergarage.