Nokia: ‘Nexus 7 schendt onze patenten’

Abonneer je gratis op Techzine!

Google kondigde vorige week haar eigen tablet aan, de Nexus 7. Met deze tablet wil Google de aanval op Apple’s iPad echt openen, omdat de Android-fabrikanten er tot nog toe zelf niet goed in slaagden. Nokia wil echter roet in het eten gooien. Volgens de Finse fabrikant schendt de Nexus 7 verschillende patenten van het bedrijf.

Nokia geeft niet aan om welke patenten uit haar portfolio het precies gaat, maar de Finnen zijn ervan overtuigd dat Google inbreuk maakt met de Nexus 7, welke door Asus wordt geproduceerd. The Inquirer meldt dat een Nokia-woordvoerder aangeeft dat Google en Asus simpelweg Nokia moeten benaderen om licenties af te nemen. Nokia lijkt dus welwillend tegenover de inbreuk te staan in niet direct van plan te zijn om een import- en verkoopverbod op de Nexus 7 op te leggen.

Nokia heeft meer dan 40 licentiehouders, grotendeels voor het standaard essentiële patentenportfolio. De meeste fabrikanten van mobiele toestellen bevinden zich in deze lijst. Google noch Asus hebben echter een licentie voor dit portfolio en bedrijven die geen licentie hebben voor ons portfolio moeten ons simpelweg benaderen., zo meldt de woordvoerder.

Hoewel Nokia zelf geen bevestiging afgeeft, is het aannemelijk dat de pantenten een aantal WiFi-technologiën betreffen. De Nexus 7 is enkel als WiFi-model te verkrijgen en heeft vooralsnog geen datanetwerkmogelijkheden. Veel van Nokia’s patenten betreffen echter juist technieken voor datanetwerken.

Asus heeft aangegeven dat het geen commentaar wil geven op de zaak en Google moet nog reageren op Nokia’s beweringen.