KPN: Nieuwe high-end smartphones werken op 4G

Abonneer je gratis op Techzine!

KPN heeft laten weten dat het verwacht dat vrijwel alle nieuwe high-end smartphones die nu nog op de markt worden gebracht overweg zullen kunnen met KPN’s nieuwe 4G-netwerk. De huidige toestellen van vrijwel alle klanten kunnen niet overweg met KPN’s 4G-netwerk. Voornaamste reden hiervoor is dat veel fabrikanten geen 4G-toestellen in Nederland hebben uitgebracht.

Wanneer we kijken naar de toestellen die op dit moment te koop zijn in Nederland en gebruik kunnen gaan maken van KPN’s 4G-netwerk dan is het een kort lijstje; de Lumia 920 en Lumia 820, de Sony Xperia V en Xperia Z en de HTC One SV.

Het pijnlijke aan het verhaal is natuurlijk dat de Galaxy S III en de iPhone 5 geen gebruik kunnen maken van KPN’s 4G-netwerk. In het geval van de Galaxy S III komt dit doordat Samsung de 4G-variant van de Galaxy S III niet in Nederland heeft verkocht omdat er geen 4G-netwerk beschikbaar was. De iPhone 5 beschikt wel in alle landen over een 4G-chip maar deze is gebaseerd op het Amerikaanse model en ondersteund de 850 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz band. KPN rolt zijn 4G-netwerk in eerste instantie uit op 800 MHz, pas ergens in 2014 wil KPN dat gaan uitbreiden naar 1800 MHz, pas dan zal de iPhone 5 werken op KPN’s 4G-netwerk.

Vrijwel alle huidige smartphones mogen dan misschien geen ondersteuning bieden voor 4G, de smartphones die vanaf nu aangekondigd worden zullen volgens KPN-woordvoerder Eric-Jan Doorenbosch naar alle waarschijnlijk wel ondersteund worden, "Die 800MHz-band is in Europa en Azië een standaard aan het worden. De verwachting van veel providers is dat de makers van toestellen daarin meegaan."

Verder laat KPN ook weten een aantal nieuwe toestellen aan te gaan bieden in combinatie met de nieuwe 4G-abonnementen. Om te beginnen gaat KPN natuurlijk de 4G-variant aanbieden van de Galaxy S III maar ook de Lumia 920 en 820, de Huawei Ascend P1 4G en de Samsung Galaxy Note 10.1 4G.