Android-oprichter: “Fragmentatie-issue overdreven”

Abonneer je gratis op Techzine!

De brede markt maakt zich geen zorgen om de fragmentatie van Android, meldt Rich Miner, de mede-oprichter van Android. Ontwikkelaars en technologie-enthousiastelingen denken daar anders over, maar het probleem is overdreven, vind de geestelijk vader.

De fragmentatie van Android wordt vaak als een argument tegen het besturingssysteem gebruikt. Het probleem van de fragmentatie is dat veel Android-toestellen op een oudere versie van het besturingssysteem draaien en daardoor functies missen en soms ook kwetsbaarheden in de beveiliging bevatten die Google al lang geleden heeft opgelost maar dus nog altijd misbruikt kunnen worden.

De gevolgen van die problemen zijn volgens Miner overdreven en voor de massa een non-probleem. "Mensen die zich bezighouden met technologie en er veel over lezen weten wat je mist als je een oudere versie van de software draait. Maar als je een gemiddelde consument vraagt of diens telefoon een update nodig heeft, dan zullen ze zeggen dat ze blij zijn met wat ze nu hebben. Ik weet niet zeker of het een groot probleem is."

Een goed punt, maar voor ontwikkelaars ligt dat echt anders. Zij moeten hun applicaties voor veel verschillende versies van Android geschikt maken. Dat kost tijd, geld en moeite. Volgens de laatste cijfers zijn er vier grote releases van Android op grote schaal actief, nog eens vier releases hebben een aandeel onder de vijf procent, maar ook daarmee moet rekening gehouden worden.