2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Samsung heeft een inkijkje gegeven in de toekomstplannen van zijn chipdivisie. Daarin is duidelijk geworden dat er inmiddels 10nm-chips worden geproduceerd door het Zuid-Koreaanse merk. Samsung stelt dat er ook nog zeker een tweede en derde generatie 10nm-chips zal verschijnen, maar ook de productie in 14nm-chips wordt doorgezet en hierin komt een vierde generatie.

Samsung is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste chipfabrikanten ter wereld en Intel moet op gaan passen dat het op termijn niet wordt afgetroefd door de Zuid-Koreanen. Samsung heeft miljarden geïnvesteerd in zijn chipfabrieken en niet zonder resultaat, het gaat erg goed met de chipdivisie en vanuit de markt wordt er ook steeds meer bij Samsung geïnformeerd naar de mogelijkheden.

Voor volgend jaar kunnen we vrij zeker stellen dat de Samsung Galaxy S8 waarschijnlijk een 10nm-chip gaat krijgen. De nieuwe 14nm-chips zijn volgens Samsung een verbetering ten opzichte van de huidige 14nm-chips, maar ook moeten ze breder worden toegepast. Samsung noemt hiervoor het internet of things, maar mogelijk ook goedkopere midrange-smartphones.

Samsung heeft laten weten dat de 10nm-chips geen tijdelijke tussenstap is en dat hier ook gewoon nog een tweede en derde generatie van gaat volgen. Samsung kan in zijn chipfabrieken diverse soorten chips produceren, bijvoorbeeld smartphone-processoren (ARM), maar ook flashgeheugen, werkgeheugen, GPU’s en als het moet x86-processoren. AMD laat bijvoorbeeld zijn nieuwe processoren produceren op het 14nm FinFET-procede dat Globalfoundries en Samsung hebben ontwikkeld.

Samsung maakte verder bekend dat er ook goede stappen zijn gezet in de ontwikkeling van 7nm-chips, hierbij gaat het bedrijf gebruik maken van extreem ultraviolet licht voor de productie van chips. Dit is een compleet nieuwe manier van chipproductie, deze machines worden door ASML ontwikkeld, maar wanneer de eerste chips echt in massaproductie van de band rollen is nog onduidelijk. Deze nieuwe productiemethode met de naam euv-lithografie moet voor de komende tien tot twintig jaar weer voldoende chipinnovatie gaan opleveren. De prestaties zullen weer fors omhoog gaan terwijl het energieverbruik zal dalen.