1 min

De bestrijding van computercriminaliteit faalt, door het ontbreken van coördinatie. Althans dat is de mening van beleidsadviseur P. Hetzscholdt van het Korps Landelijke Politiediensten. Hij zei dit op een vakbeurs voor computerbeveiligers in Utrecht.

Een goed voorbeeld hiervan is volgens hem de grootscheepse aanval van computerkrakers op internetpagina’s van de overheid, vorige week. Hij zei dat het na die aanval niet duidelijk wie wat moest doen. Door dit gebrek aan coördinatie duurde het vijf dagen voordat de websites regering.nl en overheid.nl weer bereikbaar waren.

Samen met het Korps Landelijke Politiediensten houden zes regionale politieteams zich bezig met computercriminaliteit. Het Openbaar Ministerie wil een nationaal centrum (National High Tech Crime Center) oprichten om de bestrijding van computercriminaliteit centraal te regelen. Geen van de betrokkenen wil nog vertellen wat de taken van dit politieonderdeel worden, omdat de komst van een dergelijk centrum nog niet definitief is.