Google presenteerden vorig jaar het plan om internet aan te bieden in afgelegen gebieden via weerballonnen. Inmiddels heeft het bedrijf ballonnen in de lucht die de wereld rond vliegen om dit uit te testen. Google heeft nu een video vrijgegeven waarin een team te zien is dat verantwoordelijk is voor het ophalen van de ballonnen als ze landen of beter gezegd neerstorten.

De internetballonnen van Google vliegen op dit moment op het zuidelijk halfrond van de aarde ter hoogte van Nieuw Zeeland. De ballonnen zijn voorzien van allerlei geavanceerde apparatuur. Zo zijn de ballonnen uitgerust met 4G-internet, een GPS-module maar ook apparatuur om de weersomstandigheden en de windsnelheid te meten. Aangezien een ballon inclusief alle apparatuur niet goedkoop is heeft Google ook een team samengesteld dat verantwoordelijk is voor het ophalen van ballonnen nadat ze zijn neergestort, hierdoor is Google in staat om veel materiaal en apparatuur opnieuw te gebruiken in een nieuwe ballon.

Het team dat verantwoordelijk is voor het terughalen van de ballonnen bestaat ook weer uit twee teams, het eerste team analyseert de weersomstandigheden, overlegt met de luchtverkeersleiding en zoekt een locatie om de ballon te laten neerstorten, bij voorkeur op een afgelegen locatie die vlak is en goed bereikbaar is per auto. Het tweede team beschikt over verschillende voertuigen waaronder een helikopter om de ballon te lokaliseren en op de pikken. Google is in staat om de ballonnen op afstand te bestuderen en kan de richting van de ballon veranderen, waardoor het de ballonnen ook kan laten neerstorten.

Het team opereert volledig vanuit Nieuw Zeeland omdat daar de ballonnen worden opgelaten maar het ze daar ook laat neerstorten. Google heeft een video online gezet van het team.