2min

Gisteren maakte de applicatie Dashlane furore door als eerste partij de mogelijkheid te bieden om in één klap een sleur aan wachtwoorden automatisch aan te passen. LastPass gaat er nu echter met de aandacht vandoor door een soortgelijke service aan te bieden, weliswaar als bèta.

In navolging van Dashlane komt ook LastPass met de mogelijkheid om wachtwoorden automatisch aan te passen. Als je een wachtwoord in de applicatie hebt geregistreerd, krijg je de mogelijkheid om dit op automatische basis te wijzigen. De volgende keer dat je de bewuste website bezoekt, zal LastPass het nieuwe wachtwoord automatisch voor je invullen. LastPass benadrukt dat de gehele procedure voor de wijziging van het wachtwoord geautomatiseerd plaatsvindt op je apparaat, de dienst beschikt op geen enkel moment over jouw oude of nieuwe wachtwoord.

Net als bij Dashlane worden er zo’n 75 diensten ondersteund, waaronder grote partijen zoals Amazon, Dropbox, Facebook en Twitter. Dashlane gaat echter nog een paar stapjes verder: die dienst biedt namelijk ook een functie om in één keer al je wachtwoorden te wijzigen en ondersteunt ook accounts waarbij tweestapsverificatie is ingesteld.

Dergelijke geautomatiseerde functies zijn van grote waarde wanneer blijkt dat een groot bedrijf de veiligheid niet op orde had waardoor hackers wachtwoorden wisten te ontfutselen. Overkomt je dat, dan kan je al je wachtwoorden in één klap wijzigen, mits al je diensten ondersteund worden natuurlijk. Als je dit handmatig moet doen, zal dat een tijdrovende klus blijken.

Het gebruik van de automatische wijzigingsfunctie is geheel gratis, LastPass zelf kost 12 dollar per jaar als je het op meerdere apparaten wilt gebruiken.