Facebook heeft aangekondigd dat Facebook Messenger inderdaad een platform wordt, waarbij derde partijen hun apps kunnen integreren in Facebook Messenger. Daarnaast heeft Facebook Business on Messenger aangekondigd, een zakelijke variant van Facebook Messenger waarmee bedrijven met hun klanten kunnen communiceren.

Het was Mark Zuckerberg zelf die de presentatie en de aankondigingen voor zijn rekening nam tijdens de F8-ontwikkelaarsconferentie. Als gebruikers een bericht gaan sturen via Facebook Messenger kunnen ze straks zien welke apps samen kunnen werken met de Messenger. Daarnaast is het mogelijk om een lijst met apps op te halen van apps die eventueel geïnstalleerd kunnen worden om samen te werken met Facebook Messenger.

Er zijn al wat apps gepresenteerd die kunnen samenwerken met Facebook Messenger, het gaat vooralsnog om veel apps die iets met audio, foto’s of video doen. Bijvoorbeeld het bewerken van foto’s en deze direct doorsturen via Facebook Messenger. Waarschijnlijk zullen er ook cloud-integraties gaan volgen zodat je bijvoorbeeld direct een foto van Dropbox kan delen via Facebook Messenger.

Hoe uitgebreid de apps van derden gaan worden is nog moeilijk in te schatten, Facebook hoopt in elk geval door apps van derden toe te staan dat de Messenger-dienst weer flink zal gaan groeien.

Daarnaast komt Facebook met Business on Messenger, bedrijven kunnen bijvoorbeeld een helpdesk- of webcare-functie vervullen met deze dienst. Op websites kunnen links worden opgenomen waarmee gebruikers direct een vraag kunnen stellen aan de webcare-afdeling van een bedrijf. Een dienst waar bedrijven waarschijnlijk snel dankbaar gebruik van gaan maken.