Cyanogen en Microsoft gaan een intensieve samenwerking aan waarbij de volgende versie van Cyanogen OS niet langer gebundeld zal zijn met apps van Google maar met die van Microsoft. Cyanogen OS zal voorzien worden van Bing, Office, OneDrive, OneNote, Outlook en Skype.

Microsoft heeft toegezegd dat het zal meewerken aan diepgaande integraties in het nieuwe besturingssysteem van Cyanogen, zodat de apps en diensten van Microsoft zo optimaal mogelijk werken binnen het besturingssysteem. Voor Cyanogen betekent dit dat het onder de macht van Google uit kan komen en volledig zijn gang kan gaan met het besturingssysteem, Microsoft zal ongetwijfeld bereid zijn om meer vrijheid te geven aan Cyanogen dan Google. Microsoft’s voornaamste prioriteit is het zo breed mogelijk beschikbaar maken van zijn diensten, het platform waarop dat gebeurd vind Microsoft tegenwoordig minder belangrijk.

De CEO van Cyanogen, Kirt McMaster, zegt hierover: "Mensen over de hele wereld gebruiken het besturingssysteem van Cyanogen en populaire diensten van Microsoft. Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om nieuwe integraties te bieden aan mobiele gebruikers over de hele wereld."

Microsoft sloot eerder al soortgelijke afspraken met Dell en Samsung, ook deze bedrijven leveren tegenwoordig veel Microsoft apps standaard mee op hun toestellen.

De grootste uitdaging voor Cyanogen zal het ontbreken van de Google Play Store zijn. Zonder de applicatiewinkel van Google kunnen gebruikers niet eenvoudig nieuwe apps installeren. Cyanogen zal dus met een eigen applicatiewinkel moeten komen en ontwikkelaars zover moeten krijgen dat deze hun apps aanpassen aan het Cyanogen OS. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, veel bedrijven zijn al tegen dit probleem aangelopen en vaak zonder succes.