2min

Volgens The Wall Street Journal heeft Microsoft geïnvesteerd in Cyanogen, dat bedrijf is verantwoordelijk voor het maken van de Android-versie CyanogenMod. CyanogenMod is een Android-versie die los van Google wordt ontwikkeld.

Cyanogen heeft recent bekendgemaakt dat het zijn Android-versie verder los wil maken van Google. CyanogenMod zou in de toekomst volledig moeten kunnen functioneren zonder gebruik te maken van Google-diensten. Mogelijk heeft dat ook de doorslag gegeven voor Microsoft om te investeren. Microsoft heeft slechts een "klein" bedrag geïnvesteerd tijdens de laatste financieringsronde, deze ronde leverde in totaal 70 miljoen dollar op, hoeveel Microsoft daarvan heeft bijgedragen is onduidelijk.

Voornaamste reden voor Microsoft om te investeren zijn de diensten die het bedrijf aanbiedt. Als Cyanogen erin slaagt een Android-versie te ontwikkelen zonder gebruik te maken van Google-diensten, zal er ook een alternatief moeten zijn. Microsoft zal waarschijnlijk graag zien dat Cyanogen de voorkeur geeft aan de diensten Microsoft zoals Bing, Bing Maps, Outlook, Office, OneDrive en dergelijke.

In totaal maken zo’n 50 miljoen mensen gebruik van CyanogenMod, maar dat zouden er snel meer kunnen worden. Cyanogen probeert smartphone-fabrikanten zover te krijgen om hun Android-versie mee te leveren op hun smartphones. Er is echter een obstakel en dat is dat een smartphone zonder Google Play Store totaal niet interessant is, dan is het app-aanbod namelijk veel te klein. De vraag is dan ook hoe dit initiatief gaat uitpakken.

Microsoft beschikt zelf ook over een afsplitsing van Android die min of meer doet wat Cyanogen wil, het voormalige Nokia ontwikkelde Nokia X op basis van Android. In deze Android-versie zijn alle Google-diensten vervangen door Microsoft-diensten. De techgigant heeft daar echter de stekker uitgetrokken.