Microsoft heeft in totaal 20 nieuwe partners gevonden die voortaan een collectie Microsoft-apps standaard gaan meeleveren op hun Android-tablets. De Microsoft-apps die worden meegeleverd zijn Office (Word, Excel, Powerpoint) maar ook OneDrive, OneNote en Skype. Deze apps zijn direct te gebruiken vanuit de doos.

Microsoft probeert door allerlei fabrikanten de apps te laten meeleveren meer nieuwe gebruikers te winnen voor zijn online diensten. Op deze manier beconcurreert het Google op zijn eigen platform en met succes want onder de 20 fabrikanten zitten voor ons veel onbekende namen maar ook enkele grote, waaronder LG en Sony. Eerder werd al bekend dat Dell en Samsung hun tablets gaan voorzien van Microsoft-apps. Samsung levert daarnaast ook Microsoft-apps mee op de Galaxy S6.

Wat Microsoft precies heeft afgesproken met de bedrijven die de apps toevoegen aan hun producten is niet duidelijk, maar volgens Microsoft is het voor de partners een nieuwe inkomstenbron. Dat zou betekenen dat Microsoft de fabrikanten betaald voor het voorinstalleren van de apps op hun toestellen. Het kan ook zijn dat Microsoft aan deze fabrikanten geen of minder licentiekosten vraagt voor het gebruik van Microsoft-patenten.

Aangezien LG en Sony bij de partijen horen die Microsoft-apps gaan meeleveren op hun Android-tablets is het de vraag wanneer we nieuwe tablets van deze fabrikanten kunnen verwachten. Waarschijnlijk presenteert Sony tijdens de IFA een nieuwe Xperia Z4 Tablet of Xperia Z5 Tablet. LG zal waarschijnlijk ook tijdens de IFA een nieuwe tablet presenteren. De IFA is een consumentenelektronicabeurs die begin september plaatsvindt in Berlijn.