1 min

Microsoft heeft inmiddels overeenkomsten gesloten met maar liefst 74 Android-fabrikanten die allemaal apps van het bedrijf uit Redmond gaan voor installeren op hun smartphones en tablets. Het gaat om Office-apps zoals, Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote en OneDrive.

De apps van Microsoft worden nu door 74 fabrikanten in meer dan 25 landen voorgeïnstalleerd op smartphones en tablets. De reden dat zoveel fabrikanten een overeenkomst sluiten met Microsoft is omdat het ze flink wat geld bespaard. Microsoft bezit een enorme lading patenten die onder andere door Android worden geschonden. Fabrikanten moeten dus een licentie op die patenten afnemen, maar MIcrosoft heeft besloten ze een fikse korting te geven als ze de apps van het bedrijf voor installeren.

Kennelijk is dat een aantrekkelijk aanbod want vrijwel elke fabrikant kiest ervoor om de apps van Microsoft mee te leveren op hun smartphones en tablets. Voor de eindgebruiker betekent dit een toestel met nog meer bloatware. Op zich is er weinig mis met de apps die worden voor geïnstalleerd, want ze zijn zeker bruikbaar, maar het is overbodig, gebruikers kunnen de apps ook gratis downloaden uit de Google Play Store.

De reden dat Microsoft hiervoor kiest is omdat dit een goedkope manier is om reclame te maken voor alle apps op het Android-platform. Gebruikers die een toestel willen zonder bloatware zijn aangewezen op de Nexus-toestellen van Google, zoals de Nexus 5X en Nexus 6P (review).