Verschillende enthousiaste gebruikers zijn erin geslaagd om bestaande Android-apps zonder aanpassingen te draaien op de huidige testversie van Windows 10 Mobile. Zo wisten gebruikers onder andere Slack en Twitter werkend te krijgen in Windows 10. De voornaamste eis is dat een app niet afhankelijk is van Google-diensten die in Google Play Services verwerkt zitten.

Dat Microsoft in Windows 10 Mobile de nodige aanpassingen heeft gedaan om Android-apps te draaien was al wel duidelijk. Microsoft noemt dit Project Astoria en dit project bevat onderdelen die nodig zijn om Android-apps en code uit te voeren in Windows. Microsoft heeft voor ontwikkelaars tools vrijgegeven waarmee je de broncode van een Android-app kan converteren naar een Windows 10-app. Nu blijkt dat het ook mogelijk is om gewoon Android-apps op Windows 10 Mobile te installeren.

Met een tooltje genaamd wconnect kan je een Windows 10 Mobile-smartphone verbinden met een Windows-pc maar de computer laten denken dat het een Android-smartphone is. Vervolgens is het mogelijk om met de ontwikkelaarstools van Google Android-apps te installeren op de smartphone. Het zogenaamde adb-commando.

Verschillende enthousiaste gebruikers hebben dit getest en komen tot de conclusie dat als een app niet afhankelijk is van bepaalde Google-diensten dit vlekkeloos werkt. Gebruikt een app echter tools die verwerkt zitten in Google Play Services, zoals integratie met in-app aankopen of Google Maps, dan werkt het niet. Deze integraties zitten verwerkt in Google Play Services en die zijn simpelweg niet beschikbaar in Windows 10. Apps die echter helemaal losstaan van dit soort Google-toepassingen werken prima op Windows 10 Mobile, zo hebben gebruikers de apps van Slack en Twitter al werkend gekregen.

Daarmee lijkt Microsoft eenvoudig in staat om Android-apps te converteren naar Windows 10 Mobile en kan de app-catalogus van de Windows-smartphones straks wel heel snel groeien.