Microsoft en Xiaomi sluiten patent- en software-overeenkomst

Microsoft en Xiaomi hebben bekendgemaakt dat de bedrijven gaan samenwerken. De bedrijven zijn een overeenkomst aangegaan waarbij Xiaomi zo’n 1500 patenten van Microsoft overneemt en een license neemt op een groot aantal andere patenten. Daarnaast zal de Chinese fabrikant diverse Android-apps van Microsoft gaan voorinstalleren op zijn toestellen.

Xiaomi heeft in China een flink marktaandeel weten te verkrijgen en hierdoor is het bedrijf ook op de radar gekomen van Microsoft. Buiten China heeft Xiaomi weliswaar ambities maar niet de mogelijkheden, omdat de toestellen flink wat patenten schenden en Xiaomi zelf geen patenten heeft. Zodra het merk in Europa of de Verenigde Staten actief wordt zou het kunnen rekenen op flink wat rechtszaken. Dat is nu echter allemaal anders nu MIcrosoft de helpende hand heeft uitgestoken.

Microsoft heeft wel een enorme patentdatabase en heeft Xiaomi uit de brand geholpen door flink wat patenten te licenseren aan het Chinese bedrijf. Daarnaast heeft Xiaomi ook wat patenten gekocht van Microsoft. Welke dit precies zijn is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om zo’n 1500 stuks. In ruil voor deze overeenkomst gaat Xiaomi waarschijnlijk een bedrag per toestel betalen aan Microsoft, maar zal het Chinese bedrijf ook diverse Microsoft applicaties gaan installeren op de toestellen.

Vanaf september zullen de Mi 5, Mi Max, Mi 4s, Redmi 3 en Redmi Note 3 voorzien zijn van alle Office-applicaties, maar ook van OneDrive en Skype. Hierdoor zal Microsoft in China weer flink groeien met zijn appdiensten. Voor Xiaomi is met deze licentieovereenkomst de poort naar Europa en de Verenigde Staten geopend.

We zijn benieuwd hoelang het gaat duren voordat we de eerste Xiaomi-smartphones in de Benelux gaan zien.

Bron:Reuters