Cisco koopt cloudbeveiliging startup CloudLock voor 293 miljoen dollar

Stay tuned, abonneer!

Cisco heeft bekendgemaakt dat het de startup CloudLock heeft overgenomen voor 293 miljoen dollar. Daarmee wil het netwerkbedrijf zijn beveiligingsoplossingen voor clouddiensten verder uitbreiden. CloudLock is in staat om clouddiensten te beveiligen voor bedrijven en biedt ondersteuning voor duizenden cloudapps.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van clouddiensten en die draaien vaak in het datacenter van de aanbieder en net lokaal bij het bedrijf. Dat brengt ook risico’s met zich mee, wat als iemand zijn account wordt gehackt en er data wordt buitgemaakt, wanneer wordt dit opgemerkt en hoe kan je je daar tegen beveiligen.

CloudLock levert hier een dienst voor die overweg kan met duizenden cloudapps. Wat deze app doet is het gedrag van gebruikers in de gaten houden en logs monitoren. Als er bijvoorbeeld ineens een werknemer inlogt vanuit China, dan wordt zijn toegang automatisch ingetrokken en wordt de IT-beheerder op de hoogte gesteld. Daarnaast maakt CloudLock gebruik van machine learning om het gedrag van een gebruiker in kaart te brengen en als dat afwijkt kan er worden besloten actie te ondernemen of de IT-beheerder op de hoogte te stellen.

Op voorhand kunnen allerlei mogelijke situaties worden gedefineerd en welke actie er moet worden ondernomen. Dit is slechts een van de diensten die CloudLock biedt, maar wel een van de populairste. Een andere is bijhouden welke cloudapps werknemers gebruiken in combinatie met de bedrijfsomgeving. Stel dat het bedrijf OneDrive for Business gebruikt maar iemand zet ineens allemaal documenten op Dropbox, dan kan CloudLock zien en waar nodig actie ondernemen. Daarnaast zijn er natuurlijk malware en andere malafide apps die je gewoon buiten je organisatie wil houden, ook daar kan CloudLock actie tegen ondernemen.

Cisco zag de potentie van CloudLock ook in en besloot het bedrijf over te nemen. Het is niet de eerste cloudovername van Cisco. Recent heeft het meer partijen overgenomen die cloudbeveiligingsdiensten aanbieden en niet zonder succes, de omzet van de beveiligingsdivisie groeit enorm hard.