Het CBS schrijft dat ruim eenderde van de Nederlanders vorig jaar wel eens gebruik gemaakt heeft van de cloud. Daarmee staat Nederland in de top vijf EU-landen met het hoogste cloudgebruik. In totaal gebruikte 36 procent van de Nederlanders wel eens een clouddienst.

Dick ter Steege van het CBS omschrijft de cloud als een "dienst of […] data die niet op je computer staat." Veelal werd gebruik gemaakt van DropBox, de iCloud van Apple, Google Drive en Microsoft OneDrive. De meest gebruikte functie is het opslaan en delen van foto’s. Verder plaatsen veel mensen spreadsheets, tekstbestanden en ook presentaties op het internet.


Ook blijken Nederlanders die gebruik maken van de cloud zich minder zorgen over internetveiligheid te maken dan mensen die dat niet doen. Gemiddeld twijfelt 38 procent van de cloudgebruikers over internetveiligheid, waar dat percentage bij de overige Nederlanders op 53 procent ligt.

Met 36 procent cloudgebruikers ligt Nederland voor op het Europees gemiddelde. Het CBS schrijft dat 25 procent van de Europeanen gebruik heeft gemaakt van de cloud; dat percentage ligt vooral zo laag doordat veel Oost-Europeanen er nog geen gebruik van maken. De grootgebruikers zijn verder Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In elk van die landen gebruikt meer dan veertig procent van de inwoners wel eens de cloud.