Microsoft gaat zijn Skype-kantoor in Londen sluiten. Dat zou betekenen dat bijna vierhonderd mensen hun baan verliezen. Het nieuws werd door Microsoft naar buiten gebracht via de Financial Times, waaraan het de keuze ook meteen heeft uitgelegd.

Volgens Microsoft zijn de ontslagen nodig omdat het “enkele engineering posities gaat samenvoegen”. Tegelijk zal mogelijk niet iedereen die in het Londense kantoor werkt zijn baan verliezen, want het “gaat een consultatieproces in om de mensen die hierdoor getroffen worden te helpen aan een nieuwe baan, dat kan binnen maar ook buiten Microsoft zijn”.

Het kantoor in Londen was lange tijd een belangrijk onderdeel van Skype. Daar werden de belangrijkste features van het programma ontwikkeld. Maar sinds Microsoft het bedrijf heeft overgenomen, is dat veranderd en is het evenwicht verschoven richting de Verenigde Staten.

Insiders die al langer werken in het Londense kantoor, stellen tegenover de Financial Times dat ze de zet aan zagen komen. Dat komt omdat steeds meer leidinggevenden zouden zijn vertrokken uit Londen. Ook zou er minder belangrijk werk verricht worden op de locatie.

Het lijkt erop dat Microsoft nu vanuit Redmond verder blijft bouwen aan Skype. De zet is logisch als je in het achterhoofd houdt dat de belangrijkste ontwikkelingsteams zo allemaal op dezelfde locatie zitten. Microsoft werkt namelijk actief aan een uitgebreide integratie van al zijn uiteenlopende softwareproducten. Als alle teams op dezelfde locatie zitten, zo is de gedachte, is dat proces makkelijker te stroomlijnen.