Veeam heeft tijdens zijn VeeamON-conferentie in Chicago DataLabs laten zien. Dit nieuw kernelement van het Hyper-Availability Platform is een vorm van copy data management, waarmee organisaties eenvoudig on-demand nieuwe instances van hun productie-omgeving maken.

Met DataLabs breidt Veeam de mogelijkheden van het Hyper-Availability platform uit. Zo kan het gebruikt worden voor DevTest, DevOps en DevSecOps, inclusief beveiligings- en forensische testen en on-demand sandboxes voor IT operations. Veeam wil hiermee innovatie versnellen, operationele efficiëntie verbeteren, risico’s verminderen en resources optimaliseren.

Om dit te realiseren maakt DataLabs gebruik van de functionaliteit van Veeam’s Virtual Labs, wat productie-achtige instances van virtuele omgevingen on-demand mogelijk maakt. Hieraan voegt Veeam extra gebruikstoepassingen toe. De geïsoleerde sanboxes gebruiken bestaande data om innovatie te versnellen en risico’s te verlagen.

DataLabs maakt van de kernelementen back-up en replicatie in plaats van een reactieve zekerheidsregel een proactieve dienst voor de enterprise. Er wordt eenmalig data verzameld via het databeschermingsproces, om vervolgens de data on-demand te gebruiken voor nieuwe gebruikstoepassingen. Dit om potentiële nieuwe waarde uit de gegevens te halen.

Verdere toepassingen

De nieuwe dienst biedt sanbox-omgevingen voor IT Operations zodat ze nieuwe patches en updates kunnen uitproberen voor de brede beschikbaarheid. Teams kunnen kopieën gebruiken van data om te controleren of er kwetsbaarheden zijn, zonder het productiesysteem aan te tasten. Bovendien is er de mogelijkheid om data te bekijken en classificeren voor capaciteitsplanningsdoeleinden en het voldoen aan regelgeving zoals de General Data Protection Regulation.

Veeam gebruikt bij zijn nieuwe aanbod Universal Storage API’s om te integreren met storagepartners. De snapshot-integraties die door deze API’s mogelijk zijn kunnen ook gebruikt worden met partners zoals Cisco, HPE, IBM NetApp en Pure Storage.