DataStax heeft tijdens KubeCon 2021 aangekondigd dat K8ssandra vanaf nu op alle Kubernetes-omgevingen beschikbaar is. Hiermee is het mogelijk om de populaire Apache Cassandra-NoSQL-database te draaien op Kubernetes.

Met de aankondiging worden alle verschillende Kubernetes-omgevingen ondersteund, waaronder Google Kubernetes Engine (GKE), Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) en Azure Kubernetes Service (AKS).

“Apache Cassandra is een zeer schaalbare, snelle en betrouwbare database en het draaien ervan op Kubernetes neemt veel van de bedieningshindernissen rond installatie, aanpassing en onderhoud weg”, aldus Ravi Madireddy, Lead Software Engineer bij Cloudleaf. “Cloudleaf, de leider in de volgende generatie digitale supply chain-oplossingen draait Cassandra al enkele jaren op schaal op Kubernetes als een StatefulSet als onderdeel van zijn digitale visibilityplatform. Met de enorme adoptie voor Cassandra-gebruikers op Kubernetes, zullen projecten zoals K8ssandra een enorme boost zijn voor de Cassandra-gemeenschap, door het een compleet ecosysteem te geven van mogelijkheden zoals geautomatiseerde reparaties, back-ups en monitoring. We zijn enthousiast over K8ssandra.”

De flexibiliteit van Kubernetes en de schaal van Cassandra

K8ssandra is ontworpen om de flexibiliteit van Kubernetes samen te brengen met de globale schaal van Cassandra. DataStax bracht het project aanvankelijk in november 2020 uit. De Cassandra-community besloot de Cass Operator, zoals de Kubernetes-operator voor Cassandra van DataStax genoemd wordt, te gebruiken als basis voor voor een centrale operator voor Cassandra.

Apache Cassandra is een populaire opensource-NoSQL-database. Het wordt onder andere gebruikt door Apple, Instagram, Netflix, Sky, Spotify, TikTok, Uber en Yelp. Het is uniek gepositioneerd om een cloud-native database te bieden voor moderne data-applicaties, aldus DataStax.

Decennium van data

“Dit is het decennium van de data, en ondernemingen bouwen nieuwe data-architecturen om hun bedrijven te transformeren. De uitdaging is: hoe maken we data vloeibaar en schaalbaar? Hoe maken we het modern en gecontaineriseerd? Het is spannend om de betrokkenheid van de community achter K8ssandra en de vele andere projecten te zien die de barrières voor het draaien van data op Kubernetes wegnemen”, zegt Sam Ramji, Chief Strategy Officer voor DataStax.

Tip: Apache Cassandra 4.0 introduceert observatiefuncties en audit logging