2min

AMD lijkt echt de directe confrontatie op te zoeken met Intel voor zijn nieuwe Zen-processoren. Uit een uitgelekte roadmap blijkt dat AMD mogelijk voor de naamgeving SR3, SR5 en SR7 zal kiezen, wat nu natuurlijk weer erg veel lijkt op i3, i5 en i7. AMD heeft zelf nog niet gereageerd op de mogelijke namen.

Op de Chinese website Chiphell is de roadmap opgedoken en daarin staat dat alle nieuwe Zen-processoren een prijskaartje krijgen van 1500 yuan, omgerekend zo’n 200 euro. Dat zal waarschijnlijk wel niet kloppen, want waarom zou je een tragere processor kopen als je voor hetzelfde geld het topmodel kan krijgen. Wel staan de namen van de processoren op de sheet als SR3, SR5 en SR7, die SR staat waarschijnlijk voor Summit Ridge, de naam van de eerste Zen-processoren.

Het topmodel is waarschijnlijk de SR7 en die gaat beschikken over acht cores en 16 threads en moet de concurrentie aan kunnen met de nieuwste Intel Core i7-processoren van Intel. Of AMD daarin ook geslaagd is weten we begin volgend jaar als AMD de processoren gaat presenteren. AMD heeft de nieuwe Zen-processor in huis ontwikkeld, maar maakt gebruik van het 14nm FinFet productie-procedé van Globalfoundries en Samsung.

Qua naamgeving heeft AMD er in het verleden nog weleens een zooitje van gemaakt dat het voor de consument lastig was om te onderscheiden wat nu een instapmodel was en wat een high-end model. Intel heeft een hele duidelijke marketingstrategie met i3, i5 en i7. Al bestaan daar inmiddels zeven generaties van en dat communiceert Intel zo min mogelijk in de winkels. Als AMD ook kiest voor een soortgelijke naamgeving blijft het voor de consument in elk geval duidelijk wat een instap-, midrange- high-end-model is.