2min Devices

AMD-roadmap uitgelekt Zen-processoren komen pas begin 2017

Er zijn een aantal roadmaps van AMD uitgelekt en daaruit blijkt dat we dit jaar waarschijnlijk geen Zen-processoren meer te zien krijgen van AMD. De nieuwe processoren die AMD weer naar de top moeten brengen verschijnen pas begin 2017, waarschijnlijk tijdens de CES in de Las Vegas, waar ook Intel met zijn nieuwe Kaby Lake-serie komt.

Uit de roadmap wordt verder duidelijk dat AMD met verschillende Zen-APU’s gaat komen. Zowel voor de desktop als voor laptops. De Raven Ridge FP5-APU’s die geschikt zijn voor All-in-Ones en laptops zullen uitgerust worden met maximaal 16 rekenkernen, daarvan bestaan er vier uit de zogenaamde Zen-cores voor CPU-taken, deze kunnen samen 8 threads aan. De overige 8 rekenkernen bestaan uit "next-gen"-GFX-kernen, oftewel grafische rekenkracht.

AMD zal een hele serie gaan presenteren, met hele krachtige modellen en minder krachtige modellen. Hierdoor loopt het energieverbruik ook uiteen, het krachtigste model zal een TDP hebben van 35 watt, terwijl de meest energiezuinige slechts 4 Watt verbruikt.

AMD-roadmap uitgelekt Zen-processoren komen pas begin 2017

Desktop

Voor de desktop-computers komen er ook APU’s beschikbaar, deze krijgen een AM4-socket en zullen beschikken over 16 rekenkernen, vier Zen-processoren die acht threads aan kunnen en 12 GFX-cores voor de grafische rekenkracht. De TDP loopt uiteen van 35 tot 95 Watt. Deze zijn waarschijnlijk al een stuk krachtiger dan de mobiele chips voor laptops en All-in-Ones.

Tot slot zal AMD komen met echte processoren die niet beschikken over grafische rekenkernen, maar pure CPU-kracht moeten leveren. Deze krachtige Zen-processoren krijgen een TDP van 65 tot 95 watt en zullen de echte high-end chips van AMD gaan worden. Ze worden ook meteen voorzien van een nieuwe chipset die de naam Promontory draagt. Deze chipset biedt ondersteuning voor de nieuwste technologieën, waaronder USB 3.1, NVME-SSD’s en SATA-express.

De belangrijkste vraag wordt helaas niet beantwoord in de uitgelekte roadmaps, namelijk hoe krachtig de nieuwe AMD processoren gaan worden. De bedoeling is dat AMD de concurrentie met Intel weer aan kan, maar of dat gaat lukken is onduidelijk.

Bron:Semiaccurate