De nieuwe AMD Zen-processoren waarmee AMD de concurrentie weer met Intel aan wil gaan laten op zich wachten. Volgens de laatste berichten komen de processoren in februari op de markt, dan zal duidelijk moeten worden hoe snel de Zen-processoren werkelijk zijn.

AMD wilde de Zen-processoren eigenlijk al dit jaar op de markt brengen maar dat is niet gelukt. De verwachtingen rond de nieuwe processoren is daardoor toegenomen en het is voor AMD te hopen dat ze kunnen voldoen aan de verwachtingen van de eindgebruiker.

Het doel is om weer te kunnen concurreren met Intel op de processormarkt, op grafisch gebied gaat dat ongetwijfeld lukken, maar of de rekenkracht van de processor voldoende zal zijn is nog even afwachten. In februari zal AMD de eerste modellen uitbrengen en verschijnen ook de nieuwe moederborden met AM4-socket en X370-chipset. De moederborden zullen ondersteuning bieden voor DDR4, NVME, PCI-E 3.0, SATA-Express en USB 3.1 gen 2.

De nieuwe processoren zullen worden geproduceerd op een 14nm-finfet-procedé, de productie zal Globalfoundries of Samsung voor zijn rekening gaan nemen. AMD heeft eerder al een presentatie gehouden waarbij het een Summit Ridge-processor vergeleek met een Broadwell-E-processor van Intel, toen was AMD de snellere op de dezelfde kloksnelheid. De vraag is waar AMD staat in februari als ook Intel weer met nieuwe processoren op de markt is gekomen.

Naast Summit Ridge verschijnen ook de vorige week gepresenteerde Bristol Ridge APU’s en de Raven Ridge-APU’s. De beste prestaties moeten komen van Summit Ridge.