Intel wil een grotere rol gaan spelen in kunstmatige intelligentie en daarom gaat het nieuwe chips ontwikkelen die hiervoor beter geschikt moeten zijn. Dit worden in eerste instantie speciale chips die als co-processor naast een bestaande chip moeten gaan werken. De vraag is alleen of Intel deze strijd wel aan kan tegen partijen als Nvidia. 

Dat Intel een grotere rol wil spelen in kunstmatige intelligentie en graag de chiptechnologie wil leveren die hier grote stappen in gaat maken is zeker geen verrassing. Intel zou op elk vlak waar grootschalig computerchips nodig zijn een rol moeten spelen. Het is alleen gebleken dat Intel niet in elk marktsegment zomaar zijn stempel kan drukken, ook nu zijn er wat twijfels.

Intel wil groots inzetten op kunstmatige intelligentie, op dit moment is Nvidia daarin een hele grote speler, want de GPU’s die gebruikt worden op videokaarten zijn hiervoor uitermate geschikt. Intel heeft ook wel wat GPU-technologie in huis, maar als we die qua prestaties naast de chips van Nvidia zetten dan blijft er weinig van over. Nvidia is ondertussen ook druk bezig om zijn business fors uit te breiden naar onder meer automotive en het datacenter.

Intel zal dus flink aan de bak moeten om in deze markt een grote rol te kunnen gaan spelen. De focus ligt op dit moment in een aparte chip die naast een normale processor moet gaan werken, als een soort co-processor. Intel zou in de toekomst mogelijk deze technieken kunnen gaan integreren in de normale chips, zodat de technologie ook voor normale servers en het Internet of Things beschikbaar komen.

Intel denkt dat het geen krachtige GPU nodig heeft om goede kunstmatige intelligentie mogelijk te maken, waarschijnlijk denkt Intel met een FPGA-chip het verschil te kunnen maken. Intel heeft Altera overgenomen, een FPGA-specialist, waarmee het chips kan programmeren om te excelleren in één bepaalde taak. Dit in combinatie met Intel’s bestaande technologie kan wellicht zorgen voor een doorbraak in kunstmatige intelligentie, maar op dit moment kiest de hele markt voor GPU’s.

Intel’s antwoord draagt op dit moment de codenaam Knights Mill, dit is een chip uit de Xeon Phi-serie en moet volgend jaar beschikbaar komen. De prestaties van deze chip moeten echt veel beter zijn dan voorgaandem Xeon Phi-chips, Intel spreekt over minimaal vier keer zo snel.