2min

Een onafhankelijk en extern productiebedrijf, Instrumental, heeft een analyse gedaan van de Samsung Galaxy Note 7, ze hebben het toestel helemaal ontleedt en vanuit hun expertise gekeken wat het probleem zou kunnen zijn met de Galaxy Note 7. Het toestel dat Samsung uiteindelijk uit de handel moest halen omdat de accu’s in brand vlogen of explodeerden. Volgens Instrumental ligt het grootste probleem bij het alsmaar dunner maken van de smartphones. Hierdoor zijn bepaalde beschermlagen in de batterij te dun geworden en kon er kortsluiting ontstaan in de accu’s.

Het is een trend de afgelopen jaren om mobiele apparaten alsmaar dunner te maken, we hebben gezien dat laptops steeds dunner worden maar ook smartphones zijn de afgelopen jaren steeds lichter en dunner geworden. Nu lijkt Samsung tegen de grens te zijn aangelopen van wat mogelijk is met grote consequenties tot gevolg. Samsung besloot in eerste instantie zijn Galaxy Note 7 om te ruilen voor modellen met een nieuwe accu, maar toen ook die problemen vertoonden werd besloten het toestel helemaal te schrappen.

Volgens Instrumental dat op eigen houtje onderzoek deed naar de problemen met de Note 7, ligt het probleem voornamelijk bij het alsmaar dunner maken van smartphones. Doordat de smartphone dunner moet worden, werd ook besloten om de accu’s steeds dunner te maken, daarbij moest de elektrolytische scheiding tussen de anode en de kathode van grafiet ook steeds dunner worden. Dit in combinatie met warmte van de smartphone en druk op het toestel doordat ze in broekzakken worden gedragen kan ervoor zorgen dat die scheiding het niet houdt, waardoor de anode contact kan maken met de kathode. Het gevolg is dat er dan kortsluiting plaatsvindt of in het ergste geval ontbranding of een explosie.

In de door Samsung gebruikte batterijen is echt de limiet opgezocht, de marges zijn allemaal zo dun mogelijk gemaakt om de accu dunner te kunnen maken en uiteindelijk dus ook de smartphone. Volgens de CEO van Instrumental, Anna Shedletsky, is dat de reden voor de problemen met de Samsung Galaxy Note 7.

Daaruit kunnen we opmaken dat Samsung met de Galaxy S8 waarschijnlijk weer een iets dikker toestel gaat introduceren, met meer marges in de accu van het toestel, zodat deze volledig veilig te gebruiken zal zijn. Hoewel het duidelijk is waarom accu’s en smartphones dunner worden gemaakt, zijn er ook genoeg gebruikers die zich afvragen waarom een toestel niets een paar millimeter dikker blijft en de capaciteit van de accu’s verder wordt opgevoerd. Op die manier zou een smartphone in theorie 3 of 4 dagen mee moeten kunnen gaan op één lading. Wellicht dat dit voor Samsung nu een goed idee.