1 min

Het Canadese BlackBerry heeft een vrijwel exclusieve overeenkomst gesloten met TCL, het moederbedrijf van Alcatel. In de toekomst zullen alle nieuwe BlackBerry-smartphones door TCL worden geproduceerd, terwijl BlackBerry zelf de software voorziet. Of dat betekent dat BlackBerry-toestellen altijd een kopie zijn van bestaande Alcatel-toestellen is nog niet duidelijk.

BlackBerry heeft ervoor gekozen om wereldwijd een deal te sluiten met TCL voor de levering van smartphones, een handje vol landen is hierop de uitzondering en dat zijn Bangladesh, India, Indonesië, Nepal en Sri Lanka. In deze opkomende markten mogen ook andere partijen wellicht BlackBerry-smartphones gaan introduceren.

Tot nu toe zijn er twee BlackBerry-smartphones van TCL verschenen en dat waren kopieën van toestellen die het bedrijf al in het assortiment van Alcatel voerde. Of TCL in de toekomst ook exclusieve toestellen gaat ontwerpen voor BlackBerry is nog onduidelijk. Wel gaat BlackBerry nog zelfstandig één toestel op de markt brengen, dit zal een smartphone zijn met een fysiek toetsenbord geïntegreerd, kennelijk wilde TCL er niet aan om zo’n toestel voor de Canadezen te ontwerpen en produceren. Waarschijnlijk is dat het allerlaatste BlackBerry-toestel dat de Canadezen zelf gaan maken.

Het is een verstandige zet van BlackBerry om de toestellen uit te besteden, de afgelopen jaren moest het bedrijf alleen maar geld toeleggen op de productie van eigen smartphones en het bedrijf wil nu een echt softwarebedrijf worden met allerlei enterprise-oplossingen voor Android.