Gigantische aanraakschermen zijn op dit moment populair. Zo heeft Microsoft al de indrukwekkende Surface Studio, maar nu is ook Dells Canvas, net als de Surface Studio gericht op creatievelingen, beschikbaar gemaakt. Het touchscreen kost 1.799 dollar, maar mist iets belangrijks ten opzichte van de concurrentie: de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen draaien.

De Dell Canvas is een 27-inch aanraakscherm, dat beschikt over een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Het grote scherm kan op drie manieren input krijgen: door direct het scherm aan te raken, door gebruik te maken van een digitale pen, of door het Dell Totem. Dat laatst is een cirkelvormig apparaat dat op het scherm geplaatst moet worden en sterk doet denken aan de Microsoft Surface Dial.

Opvallend aan het scherm van Dell zijn de zeer brede schermranden. Volgens Dell is daar bewust voor gekozen. Het scherm is namelijk vooral bedoeld om horizontaal te gebruiken en de hardwarefabrikant stelt vanuit de creatieve gemeenschap veel feedback te hebben gekregen. Zij gaven aan dat ze graag met hun polsen op de randen van het scherm leunen, waardoor brede randen nodig zijn om te voorkomen dat er per ongeluk input gegeven wordt.

Waar concurrerende apparaten volledig zelfstandig kunnen draaien door een ingebouwde processor en geheugenkaarten, is dat bij de Dell Canvas anders. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er een Windows-computer nodig, die de gebruikers dus zelf zal moeten aansluiten. Daarvoor zijn er ook drie typen aansluitingen: er is een mini-DisplayPort, mini-HDMI en USB Type-C aansluiting.

De Dell Canvas heeft een adviesprijs van 1.799 dollar, de Microsoft Surface Studio kost 2.999 dollar. Die laatste wordt dus zoals gezegd wel als ‘compleet’ pakketje geleverd, dus zo bezien is de meerprijs al wat beter te verklaren.