2min

Alphabet, het moeder bedrijf van onder meer Google, zet in navolging van Apple en Amazon nu ook zwaar in op de medische ontwikkeling. De door hen ontwikkelde toepassing voor kunstmatige intelligentie (AI) Deepmind gaat het eiwit vouwen verbeteren. De manier waarop eiwitten in het lichaam gevouwen zijn is namelijk van invloed op het ontstaan en/of ontwikkelen van een aantal ziektes. Met DeepMind hoopt Apple inzicht te krijgen in de processen van eiwit vouwen en een medicijn tegen Parkinson en Alzheimer te ontwikkelen. Ook deed Alphabet recent een aantal andere health-gerelateerde investeringen. Wij bespreken de belangrijkste ontwikkelingen.

Welke stappen maakt Alphabet in de medische sector?

Met Verily heeft Alphabet een tak die zich specifiek op de ontwikkelingen in de medische wereld richt. Deze tak investeerde samen met Novartis AG in juli van dit jaar 300 miljoen dollar in een ontwikkelfonds. Het doel van dit fonds is het financieren van veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van medicijnen. Daarnaast is Alphabet met het Franse Sanofi bezig om een combinatie van medicatie en middelen in te zetten. Deze combinatie moet helpen tegen diabetes. Tot slot is bekend geworden dat Alphabet met het Britse GlaxoSmithKline bezig is aan een andere techniek. Dit stukje vernuft moet ervoor zorgen dat zieke mensen behandeld kunnen worden met elektrische stralen.

Zoals gezegd is de Deepmind, die op zoek gaat naar het glucosegehalte om zo diabetes te ontdekken de volgende ontdekking waar Alphabet nu op inzet.

In het verleden zijn al eerder proeven genomen met de inzet van AI om eiwit vouwen te controleren. Dit bracht toen weinig nieuws. David Silver, de hoofdonderzoeker van DeepmindGo verwacht dat dit deze keer anders is. Volgens hem is het kenmerkende verschil dat Deepmind beschikt over geavanceerdere algoritmes. Een andere factor van invloed zijn de uitgebreidere datasets waaruit de Deepmind kan analyseren. Tot slot zijn de computers sterker geworden waardoor zij meer rekencapaciteit hebben. We zijn benieuwd of de DeepmindGo nu wel voor een medische doorbraak kan zorgen.