2min

Eerder deze week kwamen er berichten naar buiten over problemen met het scherm van de nieuw gelanceerde Google Pixel 2 XL. Niet alleen zou de kleurweergave niet helemaal kloppen, ook schijnen er sneller dan normaal beelden ingebrand te raken. Google heeft nu de eerste resultaten van zijn onderzoek hiernaar bekend gemaakt.

Kort nadat gebruikers hun handen op de Google Pixel 2 XL wisten te leggen, maakte Google bekend een onderzoek te openen. Het claimt dat de eerste resultaten uitwezen dat de schermen “zo goed waren als we gehoopt hadden”. Desondanks brengt het bedrijf een software-update uit om de manier waarop de smartphone omgaat met bepaalde kleuren te veranderen.

Kleurweergave veranderen

“We hebben wat feedback ontvangen over de Pixel 2 XL displays, die niet zo gesatureerd lijken als andere telefoons,” schrijft Seang Chau, VP van engineering bij Google in een blogpost. “We denken dat dit ligt aan onze keuze om de Pixel 2 XL zo te kalibreren dat deze natuurlijke en precieze kleuren weergeeft en daarvoor optimaal gebruik maakt van het nieuwe type kleurmanagement in Android 8.0 Oreo.”

Op basis van de feedback concludeert Google dat “sommige gebruikers nog levendigere kleuren” willen. En dus komt er een software-update naar de Pixel 2 en Pixel 2 XL die een nieuwe “gesatureerde” kleurmodus toevoegt. Wanneer dat precies het geval gaat zijn is niet bekend.

Ingebrande beelden

Dan is er nog het probleem van ingebrande schermen en het ‘achterblijven’ van zwarte randen van foto’s. Dat laatste is het geval als een gebruiker bijvoorbeeld een zwarte afbeelding bekijkt en vervolgens verder scrolt. In sommige gevallen schijnen er dan zwarte randen achter te blijven.

Ook hiernaar zal Google onderzoek doen, al stelt het bedrijf dat het scherm van de Pixel 2 XL “net zo functioneert als de OLED-panelen in andere premium smartphones.” Desondanks overweegt het bedrijf om de gebruiksinterface te veranderen om te voorkomen dat er beelden kunnen inbranden. Zodoende zullen de navigatieknoppen straks vanzelf verdwijnen en wordt de maximale felheid van het scherm iets omlaag gebracht.

Te blauw scherm

Een laatste klacht draait om het scherm dat iets te blauw is volgens sommige gebruikers. Google stelt dat dit in lijn der verwachtingen had. “De lichte blauwe tint is inherent aan de hardware van het display en alleen vanuit een scherpe hoek zichtbaar. Alle schermen zijn onderhevig aan een kleine kleurverschuiving (bijvoorbeeld rood, geel, blauw) als ze vanuit een bepaalde hoek aanschouwd worden, wat voortkomt uit de manier waarop de pixels geplaatst zijn.”

Om gebruikers verder tegemoet te komen, heeft Google tot slot nog besloten om de fabrieksgarantie van 1 naar 2 jaar te verlengen. De softwarematige verbeteringen moeten “de komende weken” uitgebracht worden.