2min

Afgelopen week bleek maar weer eens hoe sterk Apple afhankelijk is van de iPhone voor zijn omzet. Van de 52,5 miljard dollar die de omzet afgelopen kwartaal bedroeg, kwam 28,8 miljard dollar van de verkopen van iPhones. Maar Apple ziet net als iedereen dat de concurrentie op de smartphonemarkt toeneemt en dat het een nieuw product nodig heeft om op te steunen. Wellicht wordt dat een augmented reality headset.

Volgens financieel persbureau Bloomberg wil Apple in de loop van 2019 de technologie die de headset mogelijk maakt af hebben. Het product zou dan in de loop van 2020 geleverd worden. In tegenstelling tot de huidige generatie VR-headsets, die op een smartphone steunen voor het scherm en de rekenkracht, zal het apparaat van Apple een eigen scherm, chip en besturingssysteem hebben.

Zwaar schema

De bronnen van het persbureau vertelden dat het ontwikkelschema van het apparaat erg zwaar is. Dat is nodig omdat Apple de concurrentie voor wil blijven en lang niet het enige bedrijf is dat flink wat geld steekt in de ontwikkeling van een dergelijk apparaat. Binnen Apple werken “enkele honderden” werknemers onder leiding van Mike Rockwell aan het project.

Het gaat om teams die zowel in Cupertino als in Sunnyvale werken onder de codenaam T288. Het eerste product van dat team was ARKit, dat softwareontwikkelaars toestaat om AR-apps te ontwikkelen voor de nieuwste iPhones en iPads. Deze mogelijkheid vormt volgens Bloomberg een proefballon voor Apple, dat wil kijken wat goed werkt bij AR en wat minder goed werkt.

Volgende stap

Waar de eerste stap in de ontwikkeling van augmented realitytechnologie ook voor Apple bestaat uit een smartphone, is de volgende de ontwikkeling van een apparaat dat op zichzelf kan functioneren. Maar dat is een vrij complexe stap, waarvoor Apple allereerst een geheel eigen chip moet ontwikkelen die sterk genoeg is de AR-headset aan het werken te krijgen.

Die chip moet volgens Bloomberg kleiner zijn dan normaal, maar ook meer componenten kunnen bevatten. Zo moeten er een grafische processor, AI-chip en CPU op kunnen zitten en bovendien moeten die ook efficiënter werken. De ontwikkeling van deze chip is eigenlijk ook de volgende belangrijke stap voor Apple.

Nieuw besturingssysteem

Een andere, zeer belangrijke stap, is een nieuw besturingssysteem. Dat wordt bij Apple rOS genoemd, en gebaseerd op iOS. Hoe dat er precies uit komt te zien is niet helemaal zeker, maar er wordt onderzoek gedaan naar aanraakpanelen, stemactivatie en hoofdgebaren. Apple ontwikkelt ook een reeks apps, die vervolgens met verschillende bedieningsvormen getest worden.

Omdat veel keuzes nog gemaakt moeten worden, is de ontwikkeling van de headset nog vrij onzeker. Apple wil in elk geval een nieuwe melkkoe op de markt brengen en dat wordt zeer waarschijnlijk deze AR-headset.