HP ontwikkelt aangepaste Envy printers om in een zwaartekracht-vrije omgeving te kunnen printen. NASA stuurt de apparaten namelijk naar het International Space Station (ISS). De printers dragen de naam HP Envy Zero-Gravity en zullen naar verwachting in februari 2018 naar het internationaal ruimtestation gestuurd worden, aan boord van de Space-X 14 raket.

In het persbericht schrijft HP dat het functioneren in gewichtloze toestand de grootste uitdaging bleek te vormen. Met creatieve ontwikkelingen en het gebruik van speciale materialen en 3D-geprinte onderdelen lukte het HP om met de Envy Zero-Gravity aan de eisen te voldoen. Toch wordt er aangegeven dat de Zero-Gravy printers grotendeels hetzelfde zijn als het reguliere model.

Vereisten

Om veilig te kunnen printen in het internationaal ruimtestation is er wel een aantal vereisten van de NASA. HP somt deze in het persbericht als volgt op:

  • Papiermanagement in gewichtloze toestand
  • Brandvertragende kunststoffen
  • Inktafval management in gewichtloze toestand
  • Het verwijderen van glazen onderdelen
  • Draadloze en bekabelde connectiviteit
  • Printen in verschillende oriëntaties (0⁰, 90⁰.180⁰ & 270⁰ posities)
  • Doorlopen van additionele ecologische tests (EMI, materialen, akoestiek, brandbaarheid, ontgassing, stroom compatibiliteit, etc.)

Er zouden gemiddeld 1000 pagina’s per maand door de bemanningsleden van het ISS geprint worden. Astronauten geven de voorkeur aan papieren afdrukken wat betreft procedurele en missie kritische informatie zoals draaiboeken voor noodgevallen, inventaris retourtrajecten, planningen en persoonlijke items zoals brieven en foto’s van het thuisfront.

Eerdere lanceringen

Het is overigens niet nieuw dat de NASA apparaten de ruimte instuurt. Zo werd er in 2016 begonnen met het lanceren van HP ZBook Workstations naar het ISS. Er worden zo’n 120 ZBooks ingezet voor de dagelijkse uitvoering van missies en onderzoeken. Dit jaar selecteerde NASA de HP OfficeJet 5740 printer om de aanwezige printers aan boord van het ISS te vervangen. Hier komt de aangepaste Envy voor gebruik in het ISS uit voort. Eerder werd nog een supercomputer van HPE naar het ruimtestation gestuurd.