2min

Canalys heeft de lijst met populairste smartphones in het derde kwartaal van 2017 vrijgegeven. Opvallend is dat er nauwelijks nieuwe smartphones in de lijst staan, maar dat die geheel gedomineerd wordt door oudere of mid-range toestellen. Tegelijk is er wel iets interessants te zien over de nieuwe topmodellen van Apple en Samsung.

Volgens het onderzoeksbureau werden in het derde kwartaal van 2017 in totaal 375,9 miljoen smartphones verkocht. Dat is 5,9 procent meer dan een jaar geleden. Verder zien we dat wederom de Chinese fabrikanten flink meer verkopen en dat de positie van Apple als wereldwijde nummer twee niet lang meer houdbaar blijft als het op deze manier doorgaat.

De populairste modellen

Populairste model was de iPhone 7, die 13,0 miljoen keer geleverd werd. De iPhone 6S volgt een flink stuk daarna, met 7,9 miljoen verkochte exemplaren. Samsung is de derde, met 7,8 miljoen verkochte Samsung Galaxy J2 Prime-toestellen. Verder is de Chinese fabrikant Oppo met de A57 en R11 de vierde en vijfde op de toplijst.

“Leveringen van oudere apparaten, zoals de iPhone 6S en SE, gingen omhoog in het derde kwartaal,” aldus onderzoeksdirecteur Ben Stanton. “De iPhone 7 werd ook meer verkocht nadat de prijs in september omlaag ging. Apple groeide in Q3, maar het waren deze oudere en goedkopere modellen die de totale leveringen stimuleerden. Apple probeert duidelijk zijn portfolio uit te breiden. Met de lancering van de iPhone X, zijn er nu vijf categorieën iPhones en is iOS beschikbaar op meer prijzen. Dit is een nieuwe strategie voor Apple. Dat verdedigt op agressieve wijze zijn marktaandeel, maar wil geen compromissen sluiten als het aankomt op zijn marges.”

  1. Apple iPhone 7 – 13,0 miljoen keer verkocht
  2. Apple iPhone 6S – 7,9 miljoen keer verkocht
  3. Samsung Galaxy J2 Prime – 7,8 miljoen keer verkocht
  4. Oppo A57 – 7,8 miljoen keer verkocht
  5. Oppo R11 – 7,2 miljoen keer verkocht

Apple vs Samsung

De nummers een en twee op de wereldwijde markt zijn niet echt in een strijd verwikkeld. Enkel op het gebied van de topmodellen is er nog iets van strijd gaande. Samsung verkocht afgelopen kwartaal 82,8 miljoen smartphones, bijna het dubbele van Apple, dat er 46,7 miljoen verkocht.

Kijken we naar de topmodellen, zien we dat de Apple iPhone 8 het iets beter deed dan de Samsung Galaxy Note 8. Die werd wereldwijd 4,4 miljoen keer verkocht, waar de iPhone 8 5,4 miljoen keer verkocht werd. Overigens werd de iPhone 8 Plus (lees de recensie) nog meer verkocht, 6,3 miljoen keer. Dat is trouwens voor het eerst dat een Plus-variant het beter doet dan de reguliere iPhone.

  1. Samsung – 82,8 miljoen keer verkocht (+8,2%)
  2. Apple – 46,7 miljoen keer verkocht (+2,6%)
  3. Huawei – 39,1 miljoen keer verkocht (+17,0%)
  4. Oppo – 30,0 miljoen keer verkocht (+7,4%)
  5. Xiaomi – 28,0 miljoen keer verkocht (+86,9%)