2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De politie van Rotterdam heeft drie mannen opgepakt omdat zij modems van Ziggo gekloond zouden hebben. Eén van de verdachten is werkzaam voor de provider. Personen die dergelijke modems kochten verschaffen illegaal toegang tot het televisie- en internetwerk van Ziggo. Vaak ging het om een eenmalige betaling van 150 euro tot enkele honderden euro’s.

De praktijken hebben ertoe geleid dat er ongeveer 500 van de apparaten verkocht zijn. Doordat de klanten na installatie gratis onbeperkt kunnen tv-kijken en internetten, worden de drie mannen verdacht van onder meer computervredebreuk en oplichting. Andere aanklachten die te wachten staan zijn deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

RTV Rijnmond weet dat Ziggo jaarlijks 600.000 euro misliep door de illegale handel. In het geval dat een koper de modem niet aan de praat kreeg, zou er zelfs een servicemonteur langskomen om te helpen. Met de modems was het tevens mogelijk om aanvallen uit te voeren op websites, al is dat voor zover bekend niet gebeurd.

Netwerk

Eén van de verdachten, een 36-jarige Rotterdammer, paste de instellingen van de modems aan om het signaal van Ziggo op te pikken. Hij was ook degen die de apparaten verkocht, terwijl de andere twee verantwoordelijk waren voor installatie. Het gaat om een 42-jarige en een 30-jarige man, waarvan de jongste werkte voor Ziggo.

De politie kwam de praktijken in mei van dit jaar op het spoor na een tip uit Canada. Daar waren personen bezig met een zelfde soort netwerk. In het onderzoek kwam het IP-adres van de hoofdverdachte naar voren. Daarna deed de politie zich twee keer voor als klant. De eerste poging had als doel om de modems te testen, terwijl bij de tweede aankoop de arrestatie plaatsvond.

Tijdens de arrestatie zijn ook zo’n 500 ongebruikte modems en een buit van 10.000 euro in beslag genomen. Ook de kopers zullen mogelijk te maken krijgen met vervelende gevolgen. Naast het feit dat de apparaten niet meer werken, kunnen zij vervolgd worden voor heling.