Samsung heeft de eerste edities van de opvolger van microSD gepresenteerd. De nieuwe kaartjes vallen onder de Universal Flash Storage-noemer, afgekort UFS. Deze kaartjes moeten op termijn de standaard voor geheugenkaartjes worden.

De eerste UFS-kaartjes van Samsung worden uitgebracht met een capaciteit van 32, 64, 128 en 256GB. Vooralsnog heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf echter niet aangegeven wat de adviesprijs van de kaartjes moet worden, noch wanneer ze op de markt zullen verschijnen.

Vergeleken met een microSD-kaartje behaalt een UFS-kaartje vijfmaal zo’n hoge leessnelheden, maximaal 530 MB/s. Samsung haalt aan dat het inladen van een video van 5GB daarmee in 10 seconden gebeurd is, terwijl dat bij microSD zo’n 50 seconden duurt. Ook de schrijfsnelheden zijn flink opgevoerd. Een UFS-kaartje behaalt een schrijfsnelheid van 170 MB/s, dat is bijna het dubbele van hetgeen microSD behaalt.

De nieuwe standaard is volgens Samsung nodig om de moderne camera’s en afspeelapparatuur te kunnen bijbenen. Video’s worden in een steeds hogere resolutie geschoten en bekeken, al die data dient natuurlijk ook weggeschreven en ingelezen te worden.

UFS-geheugenchips worden overigens al gebruikt in consumentenproducten zoals de Samsung Galaxy S6. Vooralsnog zijn er echter geen apparaten die beschikken over een UFS-poort om een geheugenkaartje te kunnen gebruiken.