2min Devices

Dutch FilmWorks begint met verzamelen IP-adressen om illegale downloaders te beboeten

Voor het eerst wordt er in Nederland begonnen met het beboeten van mensen die illegaal films en series downloaden. Productiebedrijf Dutch FilmWorks kreeg begin deze maand toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens om IP-adressen te verzamelen van mensen die illegaal hun films en series downloaden en gaat die mensen nu actief benaderen met een schikkingsvoorstel.

Op 6 december maakte de Autoriteit Persoonsgegevens officieel bekend dat Dutch FilmWorks toestemming heeft om “persoonsgegevens vast te leggen op grond van het gericht verzamelen van informatie door middel van eigen onderzoek zonder de betrokkene daarvan op de hoogte te stellen.” Van die toestemming maakt men nu dus gebruik.

IP-adressen verzamelen

Dutch FilmWorks meldt dat het in eerste instantie de gegevens van mensen die de film The Hitman’s Bodyguard illegaal gedownload hebben zal verzamelen. Het werkt samen met de Duitse onderneming Tecxpio, die de IP-adressen verzamelt. Vervolgens legt Dutch FilmWorks de IP-adressen voor aan internetproviders.

Die internetproviders zijn in principe niet verplicht de gegevens te overhandigen. Mochten ze dat weigeren, dan spant Dutch FilmWorks een rechtszaak aan om ze alsnog te ontvangen. Indien deze wegen succesvol zijn, dan biedt Dutch FilmWorks de betreffende illegale downloader een schikking van 150 euro aan.

Het gaat daarbij niet om de daadwerkelijke schade en kosten, maar om een symbolisch bedrag. Dutch FilmWorks zal consumenten verder duidelijk kenbaar maken bij welke films en series onderzoek plaatsvindt. Hiervoor worden onder meer sociale media ingezet. Verder benadrukt het bedrijf nog dat het schikkingsvoorstel erg laag is, vergeleken met de bedragen die in andere landen opgelegd worden.