2min

Tags in dit artikel

,

De bekendste fabrikant van 6×6 middenformaat camera’s is zonder enige twijfel Hasselblad. De Zweedse firma staat garant voor robuust gebouwde toestellen die met enige zorg een leven lang meegaan. De camera’s waren tot voor kort volledig mechanische toestellen waarbij je de sluitertijd en het diafragma maar ook de scherpstelling manueel instelde. De elektronica deed pas de laatste jaren mondjesmaat haar intrede. Maar ook Hasselblad ontsnapt niet aan de druk van de digitale revolutie en produceert nu een gloednieuwe en hypermoderne middenformaat camera, de Hasselblad H1. De duurzame body is gemaakt van aluminium en roestvrij staal. Het is een 645 toestel (negatiefformaat 4.5 x 6 cm) waarvan je vanzelfsprekend de lenzen en filmmagazijnen kan verwisselen.

Je kunt het toestel natuurlijk ook voorzien van een digitale rug zoals de Kodak DSC Pro Back 645H. Je kan je trouwens niet van de indruk ontdoen dat Hasselblad het nieuwe camerasysteem eerder beschouwt als een solide basis voor digitale componenten. Het veroveren van een deel van de markt van klassieke 645 camera’s lijkt minder belangrijk. Ondanks de grootte en het gewicht van de middenformaat-objectieven is de fabrikant erin geslaagd een behoorlijk autofocussysteem te ontwerpen. Hasselblad beweert dat je met de nieuwe H1 razendsnel en uiterst precies automatisch kan scherpstellen wat haarscherpe actiefoto’s moet opleveren.

De belichting is eveneens volledig geautomatiseerd en heeft alle mogelijkheden die je ook op professionele 35 mm camera’s zal terugvinden. De lenzen voor de Hasselblad H1 worden naar verluid door de fabrikant zelf ontwikkeld, maar door Fuji gebouwd. Ze zijn wel voorzien van een Hasselblad sluitermechanisme. Op dit ogenblik kan je kiezen uit een 50-110 mm zoom en drie lenzen met vaste brandpuntsafstand: 35 mm, 80 mm en 150 mm. Het toestel zou vanaf november 2002 leverbaar moeten zijn.