min

Tags in dit artikel

, ,

Uit het bestand van de e-mailgids, waarin meer dan honderdduizend Nederlandse e-mailadressen zijn opgenomen, zijn in april en september ongevraagd adressen gekopieerd door NTS Computers Technology, een Rotterdams bedrijf dat onder meer computers en printers verkoopt. NTS stuurde vervolgens reclame toe. De gebruikers van de e-mailgids.com krijgen de verzekering dat de adressen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. De rechtbank in Rotterdam heeft geoordeeld dat NTS onrechtmatig heeft gehandeld. NTS ontkende het kopiëren van de adressen niet, maar betoogde niet te weten dat het niet mocht.

E-mailgids-exploitant Aktu, tevens uitgever van de computerbladen PC-Active en Compukids, heeft berekend dat NTS de uitgever ruim 1,8 miljoen euro moet betalen. Dat bedrag is gebaseerd op de ruim 4000 ongewenste reclameberichten die zijn verzonden naar zogenoemde controle-adressen. Hiervan kan Aktu bewijzen dat ze alleen op de website kunnen zijn aangetroffen.

"We hebben nu zelf gemerkt hoeveel tijd en geld zo’n akkefietje kost. We willen het fonds gebruiken om mensen bij te staan in rechtszaken over ongewenst gebruik van e-mailadressen", verklaart W. Withuis, directeur van Aktu. Volgens Withuis gaat 10 procent van de claim naar het fonds, dat dan goed is voor ruim 185.000 euro. "Maar dat fonds komt er alleen als de claim ook wordt uitbetaald."

Dagelijks bezoeken circa 6000 mensen www.e-mailgids.com. De rechter heeft NTS opgelegd alle adressen die via de e-mailgids zijn vergaard, uit zijn eigen databestand te verwijderen en het bewijs hiervoor te leveren. Volgens Withuis is hierover de afgelopen dagen veelvuldig contact geweest met NTS. "Het bewijs van de verwijdering hebben we nog niet gekregen, maar de hoeveelheid ongewenste e-mailreclame is beduidend minder geworden."