1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De nieuwe Windows-versie Longhorn zal eind 2004 verschijnen. Dit blijkt uit juridische documenten van Microsoft. Het was lange tijd onzeker, wanneer het volgende besturingssysteem van Microsoft gereed zou komen. Aanvankelijk werd zelfs het jaar 2005 genoemd. Windows Longhorn wordt de eerste Windows-versie waarin de .Net-technologie geïntegreerd is. Overigens is het de vraag of deze naam nog langer wordt gehanteerd, aangezien de benaming .Net bij klanten verwarring heeft gewekt.

Details over het nieuwe OS zijn nog schaars, maar waarschijnlijk wordt Longhorn uitgerust met een opvolger van het bestandssysteem NTFS, dat al ten tijde van Windows NT is ontwikkeld. Daarbij zou men zich baseren op Yukon, de opvolger van SQL Server. Er lijkt ook sprake te zijn van een nieuwe gebruikersomgeving die nauwer geïntegreerd zal worden met Office-programma’s.

Microsoft werkt ook aan een vierde onderhoudspakket voor Windows 2000, SP4. Deze update is noodzakelijk omdat sinds SP3 weer veel nieuwe beveiligingslekken zijn ontdekt. De eerste bètaversie wordt binnen enkele weken verwacht.

Tevens zal halverwege februari een tweede bètaversie verschijnen van Office 11, het kantoorpakket (Word, Excel, Outlook en PowerPoint) dat deze zomer moet verschijnen. Microsoft geeft eind februari aan een selecte groep klanten demonstraties van het pakket. Microsoft waarschuwt nu al dat gebruikers van de eerste bèta rekening moeten houden met dataverlies als zij de nieuwe versie installeren.