1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Onderzoekers in Japan hebben een nieuwe methode bedacht om digitale gegevens op te slaan. De techniek maakt gebruik van een speciale chemische verbinding op basis van koolstof en zwavel, die onder invloed van licht kan worden beïnvloed. Wordt de verbinding bestraald met zichtbaar licht, dan wordt het oppervlak fluorescerend. Een bestraling met ultraviolet licht zorgt ervoor dat de moleculen weer mat van kleur worden.

Het verschil tussen wel en niet fluorescerend kan dienen voor het weergeven van de logische toestanden 0 en 1. Volgens professor Masahiro Irie, leider van het onderzoek, kunnen met de nieuwe techniek DVD’s worden gemaakt die een miljoen maal zoveel gegevens kunnen herbergen als de schijfjes van nu.

Het onderzoek is gedaan door de Japan Science & Technology Corporation, een onderzoeksinstituut dat ressorteert onder de Japanse overheid. De gebruikte chemische stof, diaryl-etheen genaamd, kan relatief eenvoudig worden gemaakt en is bovendien stevig genoeg om als veelgebruikt opslagmedium dienst te doen. Een berekening van het onderzoeksteam wijst uit dat een schijf die volgens dit principe is gemaakt ongeveer een miljoen keer herschreven kan worden. Naar verwachting zullen de eerste disks van dit type over tien jaar op de markt komen.