1 min

Tags in dit artikel

,

Geef een oneindig aantal apen een oneindig aantal schrijfmachines, zo luidt een theorie, en uiteindelijk zullen er de werken van Shakespeare uitrollen. Maar als zes apen een maand mogen rommelen met een computer komt er alleen maar rommel van, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Plymouth in Engeland proefondervindelijk vastgesteld.

Medewerkers en studenten van de mediafaculteit van de universiteit zetten een computer in de kooi van zes Sulawesi-makaken in de dierentuin van Paignton in Zuidwest-Engeland en wachtten af wat er gebeurde. Het alfa-mannetje nam zoals viel te verwachten het initiatief en begon met een steen op het apparaat te rammen. Vervolgens deden de dieren om beurten hun behoefte op het toetsenbord. Uiteindelijk produceerden de apen vijf pagina’s tekst, met een opmerkelijke voorkeur voor de letter S. Ook de letters A, J, L en M kwamen er in voor, maar nergens vormden ze een woord, laat staan literatuur.

De theorie dat apen die willekeurig toetsen indrukken op zeker moment literatuur zullen produceren wordt dikwijls toegeschreven aan Thomas Huxley, een negentiende-eeuwse geleerde die de evolutietheorieën van Charles Darwin aanhing. Wiskundigen gebruiken de theorie ook om kansberekening te illustreren. Volgens onderzoeker Mike Phillips is in het experiment gebleken dat apen niet willekeurig typen. "Ze waren zeer geïnteresseerd in het beeldscherm en ze zagen dat er iets gebeurde als ze een letter indrukten. Er zat een zekere mate van intentie achter."