min

Tags in dit artikel

, , ,

De levering van grootformaat TFT-LCD-panelen heeft in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen. Een recordaantal van 20 miljoen stuks, 25 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode, verliet de fabriek. Dat is ruim 550.000 exemplaren meer dan de leveranciers zelf hadden verwacht, meldt marktonderzoeker DisplaySearch. De omzet groeide met 4 procent tot 4,2 miljard dollar, terwijl 2 procent groei was voorspeld. Het betreft hier ‘LCD-monitor modules’ die niet alleen bestemd zijn voor computermonitoren, maar ook voor televisies met een plat scherm en allerlei andere consumentenelektronica. Onder ‘grootformaat’ verstaat het onderzoeksbureau LCD-panelen met een diameter van 10 inch (25 centimeter) of meer.

Volgens DisplaySearch is de sterker dan verwachte groei vooral te danken aan de sterke vraag naar LCD-computermonitoren, die in een jaar bijna verdubbelde. Monitorfabrikanten grepen de gedaalde inkoopprijzen van LCD-panelen aan om de productie flink op te krikken. Met een aandeel van 47 procent vormen 15-inch LCD’s de grootste groep, terwijl 17-inch panelen voor het eerst meer in trek waren (met 19 procent) dan het 14-inch beeldformaat (16 procent).

De vooruitzichten op korte termijn zijn gunstig. Naar verwachting zal het tweede kwartaal een recordomzet van 5,13 miljard dollar opleveren, 2 procent meer dan vorig jaar. Uitgedrukt in aantallen bedraagt de groei dan 29 procent. De meeste fabrikanten zullen erin slagen uit de rode cijfers te komen. In het derde kwartaal verwacht DisPlaySearch minder groei door stijgende prijzen, vooral van 15-inch en 17-inch LCD-panelen. Toch zal de afzet als geheel met 9 procent toenemen, vooral dankzij een sterke vraag naar televisies met een plat scherm. De omzet stijgt tot 5,75 miljard dollar.