1 min Devices

Microsoft mag Java negeren

Microsoft mag Java negerenSoftwaregigant Microsoft is donderdag door een federaal Amerikaans beroepshof in het gelijk gesteld in een zaak tegen concurrent Sun Microsystems, de ontwerper van de programmeertaal Java. De rechter bepaalde dat Microsoft niet verplicht is om Java op te nemen in de standaardpakketten van het besturingssysteem Windows.

In eerste aanleg was Microsoft daar in december vorig jaar toe veroordeeld omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn monopoliepositie om concurrent Sun uit de markt te drukken. Wel handhaafde het hof het aan Microsoft opgelegde verbod om een eigen versie van Java op te nemen in Windows. De rechtszaak tussen Sun en Microsoft is een van de vier procedures die tegen Microsoft in de VS lopen wegens het misbruiken van de sterke marktpositie van Windows.

Java is een techniek om software te laten draaien ongeacht het onderliggende besturingssysteem van de computer. Sun Microsystems vordert van Microsoft 1 miljard dollar schadevergoeding omdat het zijn monopoliepositie zou misbruiken om Java buiten de deur te houden en een eigen, van Sun afgekeken versie op de markt te brengen.