2min

Processorfabrikanten AMD en Transmeta zijn een samenwerking aangegaan, waarbij AMD verantwoordelijk wordt voor de distributie en marketing van Transmeta processors in ontwikkelingslanden.

Transmeta heeft voor AMD een speciale versie van haar Efficeon processor ontwikkeld, die als AMD Efficeon op de markt zal komen. De processor is door Transmeta zo aangepast dat hij geschikt is voor de Flexgo-technologie van Microsoft.
Zoals eerder te lezen was op Techzine heeft Microsoft Flexgo heeft bedacht, zodat mensen in ontwikkelingslanden een volledige PC voor een relatief laag bedrag kunnen kopen en een bedrag betalen als ze de computer gebruiken. Als ze de computer een bepaalde tijd gebruikt hebben, hebben ze de PC afbetaald en wordt de machine hun eigendom.

Intel heeft al laten weten mee te zullen werken aan het plan en ook AMD en Transmeta hadden al laten weten deel te willen nemen aan Flexgo. Beide bedrijven deden ook al mee aan twee pilotprojecten voor Flexgo. Transmeta heeft de chips dus zogezegd aangepast en wel vanwege het feit dat de PC niet mag functioneren als de gebruiker niet betaald heeft. Het bedrijf heeft extra hardwarematige beveiligingsfeatures toegevoegd aan de processor.

AMD ondersteunt het Flexgo plan in het kader van haar eigen 50×15 initiatief. Met dit initiatief wil AMD ervoor zorgen dat meer dan 50 procent van de wereldbevolking in 2015 toegang heeft tot het internet. Momenteel is dat slechts 15 procent.
Andere onderdelen van dit initiatief zijn de bekende 100 dollar laptop van het ‘One Laptop Per Child’ project, thin client-apparaten van Sun en Wyse en AMD’s Personal Internet Communicator.