min

Tags in dit artikel

, ,


De Britse rechtbank heeft een verbod opgelegd voor de verkoop van MOD-chips voor de Playstation 2.
De rechtbank heeft geoordeeld dat de chips ,welke mede gekopieerde games niet toelaat tot het systeem, de EU Copyright regels schenden.

Richtlijn 2001/29/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij

Uit de regel hierboven heeft de rechtbank meerdere harde feiten kunnen halen welke de MOD-chip verbieden.
Engeland hoopt op steun van andere europese landen en zo het gebruik en verspreiden van deze chips te beperken.

De Britse zaak werd door Sony tegen een zekere David Ball aangespannen. Hij werd beschuldigd van het verkopen van 1500 Messiah’s, populaire modchips voor de PS2. Een gemodde Playstation kan gebruikt worden om alle games te spelen.
De fabrikant verwees daarbij naar nieuwe Europese regels die nog maar onlangs werden goedgekeurd. Onder de nieuwe richtlijn is het namelijk verboden om copyrightbeschermende mechanismen te omzeilen of gereedschap te verkopen waarmee dit mogelijk is.

Het vonnis van de britse rechtbank heeft verstrekkende gevolgen.
Niet enkel de verkoop, ook reclame maken voor de modchips en zelfs ze bezitten wordt in het Verenigd Koninkrijk als overtreding gezien.

In België en Autralië vocht Sony ook al succesvol tegen de verkoop van modchips. In Italië besloot een rechter dat modchips gewoon mogen.
Maar of ze verboden worden of niet, via online winkels blijven de modchips makkelijk te verkrijgen.