Virusbestrijders vreesden ervoor dat Microsoft een virusscanner ging inbouwen in windows, maar dit blijkt nu toch niet door te gaan. Wel zal er volgend jaar een aparte scanner verschijnen.
De Scanner bevat geen firewall, die wel in Windows XP zit ingebouwd, maar wordt verstevigd met het Service Pack 2. Hoogst waarschijnlijk zal SP2 XP uitkomen eind Augustus.

Veiligheidsexperts vragen al lang om een ingebouwde virusscanner bij windows, en het verbaast hun dan ook dat Microsoft het niet doet. Nickolas Mirail, projectleider bij Microsoft Frankrijk laat weten dat ze niet opnieuw juridische problemen willen krijgen door een component direct bij windows te integreren. Het is voorheen al gebeurd met een eigen mediaspeler en browser.

Het verschijnen van een aparte virusscanner, en geen ingebouwde is een goed zaak voor bestaande virusscanners. Want moest Microsoft een virusscanner hebben geintegreerd, zou dat vast en zeker invloed gehad hebben op de verkoop van hun software.
Toch heeft deze zaak een nadeel voor hun, want als Microsoft een antivirusprogramma op de markt gooit, moeten de bestaande virusscanner het opnemen tegen de bekende naam van Microsoft.