2min

Tags in dit artikel

, , , ,

NVIDIA’s Forceware drivers die ze een paar uur geleden hebben vrijgegeven ondersteunt videokaarten met 512MB video-geheugen. Terwijl momenteel nog geen videokaarten beschikbaar zijn die dat aantal geheugen aan boord hebben, zijn zij waarschijnlijk binnenkort beschikbaar, dat zal in een niet al te verre toekomst zijn.

Nvidia gaf de forceware 66.93 driver vrij op de 9de november, 2004, verwijdert een aantal bugs, en ook word de prestatie in 3D toepassingen beter. Bijkomend bevatten de nieuwe drivers een aantal verbeteringen, zoals ondersteuning voor de Geforce 6600, Geforce 6600 GT en Geforce 6200, SLI MULTI-GPU configuratie, het HDTV gebruik over DVI koppelstukken, gevorderde DVI timing op alle Geforce 6 series GPUs, 512 MB videokaarten en sommige andere capaciteiten.

Momenteel zijn er geen grafiek kaarten met 512MB geheugen beschikbaar voor consumenten. Alleen enkele professionele videokaarten, zoals een aantal versies van de NVIDIA Quadro, hebben 512MB geheugen. Het is niet duidelijk of het rendabel genoeg is voor Videokaart ontwerpers om voor 512MB videokaarten te kiezen, aangezien het GDDR3 geheugen dat momenteel op high-end producten te vinden is, nog aardig duur is.

NVIDIA’s nieuwe Forceware drivers ondersteunen aleen de nieuwe GPUs niet, zoals met de codenaam NV50, NV47 en NV48. Daarom zullen aankomende 512MB videokaarten waarschijnlijk gebaseerd worden op huidige de generatie van videokaarten.

Leidende ontwikkelaars van videokaarten, zoals NVIDIA en ATI, zijn gewoonlijk geneigd om om de hoeveelheid van geheugen op dure grafische producten iedere 12 tot 18 maanden te verdubbelen. Meer videogeheugen staat toe dat videokaarten meer texturen nabij de grafische chip op te slaan, dat in sommige gevallen prestatie verbetert, omdat de chip de gegevens niet hoeft te pompen die het nodig van systeemgeheugen via AGP of PCI Express bus. Nochtans, de eerste generatie van grafische kaarten die het geheugen verdubbelde, waren vergeleken met hun voorgangers niet veel sneller omdat de spellen met minder geheugen in geest gemaakt zijn, en meer systeem geheugen, terwijl de toekomstige titels visuele verwerkings eenheden met hogere rekencapaciteit vereisen.

De eerste grafische kaarten met 256MB aan geheugen voor consumenten werden in midden-2003 samen met de Geforce FX 5900 Ultra en RADEON 9800 PRO-256MB producten op de markt gebracht. Momenteel heeft zelfs het low-end aanbod al 256MB geheugen, wel is dit zeer langzaam geheugen.

NVIDIA’s officials hebben het verhaal niet bevestigd. één van Ati’s officials daarentegen wist wel te melden dat zogauw het economisch mogelijk is , de eerste 512mb kaarten snel zullen opduiken.