NVIDIA is een van de grootste spelers op de markt als het gaat om grafische kaarten. Zij heeft dan ook grafische kaarten die voldoen aan de verschillende eisen van alle soorten consumenten. Gisteren heeft NVIDIA dan ook een nieuwe kaart in de Quadro-lijn geïntroduceerd welke voorzien is van 4GB aan geheugen.

De nieuwe kaart heeft de naam Quadro FX 5800 meegekregen. De grootste vernieuwing is, zoals al eerder werd genoemd, het feit dat deze kaart voorzien is van 4GB aan geheugen. Deze kaart is de eerste op de markt die voorzien is van zoveel geheugen. Tot nu toe ondersteunde de grafische kaarten namelijk slechts maximaal 2 GB aan geheugen.

Jeff Brown van NVIDIA vertelde, "De grootte en complexiteit van data is abnormaal veel aan het groeien. De uitdaging van vandaag de dag voor de professionals is dan ook om al deze data zo te kunnen verwerken dat alle data goed geïnterpreteerd kan worden en de juiste beslissingen genomen kunnen worden."

Naast het grote RAM-geheugen, biedt de FX 5800 ook tot 240 CUDA programmeerbare parallelle cores. Ook biedt de kaart ondersteuning voor 4D-modeling. De geheugenbandbreedte is maximaal 102 GB per seconde en de fill rates overstijgen de 52 miljard texels per seconde. Daarnaast biedt de kaart ook een mogelijkheid om 10-bitkleuren weer te geven en ondersteund de FX5800 zowel DirectX 10- als Open GL-applicaties. Ook is Multi-system- en Multi-devicevirtualistatie mogelijk in combinatie met Quadro G-Sync II.
NVIDIA geeft zelf aan dat de rekenkracht die de FX 5800 biedt vooral nodig is voor olie- en gasonderzoek, medische rendering en designapplicaties.

De nieuwe Quadro FX 5800 wordt vanaf nu verkocht voor een adviesprijs van 3499 dollar.